New England Children’s Clinic (NECC) – Abu Dhabi Campus

Abu Dhabi , United Arab Emirates

NECC partnered with the Health Authority—Abu Dhabi (HAAD) to provide an inpatient residential school for children with autism spectrum disorders (ASD). The campus is composed of a four-story classroom building and a two-story residential unit. Conceived as a linear expression in colored glass and thin concrete plates, the classroom building is accentuated by a rooftop pool covered by a large cantilevered concrete roof. The building supports multiple specialized classrooms, in-house kitchen and dining, a full-size gymnasium, clinic, graduate research spaces, and an administrative suite.

The residential unit will support 24 children and is divided into four identical units. Each unit contains private sleeping rooms, living area, recreation room, prayer room, kitchen and dining area. The residence will be anchored by a striking three-story light monitor that serves as a central organizing feature, entry and vertical circulation element. The project is designed in accordance with the equivalent of LEED Silver standards under the Estidama sustainability code.

Client 

Abu Dhabi Health Services Company

At a glance

125,800 SF

24 residential units

Rooftop pool

Specialized classrooms

Research spaces

Gymnasium

Clinic

Features

People’s Choice Award for distinguished accomplishment in excellence in architecture

American Institute of Architects Nebraska Chapter

Specialized services for autistic children

Designed in accordance with the aquivalent of LEED Silver Standards under the Estidama Sustainability Code

Services

Architectural design

Interior design