Fort Stewart Winn Army Community Hospital

Fort Stewart, Georgia

160,000-SF of clinical additions and renovations were completed in two phases to allow continuous hospital operations while the existing building was altered. Evidenced-based design concepts were incorporated that enhance the patient experience, make staff more productive, and create a more user-friendly facility. Sustainable design and development were also a high priority as the project was designed to achieve LEED Silver certification.

Phase I included a two-story, 65,000-SF medical clinic addition, housing physical therapy, occupational therapy, orthopedic/podiatry and ancillary support spaces, a behavioral health clinic, substance abuse program, and social work services area. A new central utility plant was required to house mechanical and electrical equipment to meet the utility demands.

Phase II consisted of a 40,000-SF addition that provided new emergency department services on the first floor and quality management, medical company, industrial hygiene, and electronic data storage facilities services on the second floor. The 55,000-SF renovation encompassed the internal medicine, family medicine, a nutrition care clinic, pharmacy/outpatient services, and pathology laboratory. Renovations to the second floor included information management/administration, protocol tracking management and a conference center. Site work design added 235 parking spaces with the option of future expansion up to 500 spaces.

Client 

US Army Corps of Engineers

At a glance

105,000-SF addition

55,000-SF renovation

Emergency department

235 parking spaces

LEED Silver design

Features

Phased design and construction

Sustainable design features

Evidenced based design

Multi-use courtyard

Central utility plant

Parking designed for an expansion to 500 spaces

Services

Architectural design

Engineering: electrical, mechanical, life safety