US District Court – Newport News

Newport News, Virginia

The design of the courthouse balances the needs for heightened security while presenting a sense of stability and openness of the American justice system. The building is organized for ease of public access and orientation through a two-story lobby with views of the James River. Circulation and functional planning integrate separated jury, judge, and staff areas and isolate prisoner movement. Courtrooms are on the upper two floors with adjacent judge’s chambers and jury rooms. Office areas include space for the district clerk staff, US Marshals Service, and court security officers. The structure is designed to meet progressive collapse requirements, with glazing and walls planned for blast protection. This project has received LEED-NC certification.

Client 

US General Services Administration

At a glance

38,000 SF

Two-story lobby

LEED-NC certification

Features

Pursuit of Excellence Award, Kiewit Building Group

Two-story lobby with views of the James River

Services

Architectural design

Engineering: mechanical, electrical, plumbing, structural, fire protection, civil

Interior design