Client Uta Halee Girls Village

Uta Halee Girls Village Campus Master Plan/Mildred Scott Wellness Center

Omaha, Nebraska

The Mildred Scott Wellness Center on the Uta Halee Campus is the "front door" to an organization that has been providing hope and a healing environment for youth and their families since 1950.

The center is a freestanding facility located on a 30-acre site in the heavily wooded hills north of Omaha. The Uta Halee Campus offers residential services for troubled teens that have behavioral, mental health, and substance use problems. Uta halee's goal is to strengthen families and help each girl return to life in the community with an improved ability to cope and succeed.

The concept behind the building's design was to incorporate the philosophy of wellness through "Mind, Body, and Spirit." To incorporate this approach, Leo A Daly designed a 17,500-SF facility that included the following amenities: group meeting rooms that encourage counselors and residents to work through life's situations, a sensory room to encourage relaxation techniques through audio and visual imagery, and an art therapy studio to encourage discussion through creative expression.

To encourage the development of "Body and Spirit," the facility has a fitness area that visually embraces the buildings wooded location. The fitness area provides activities such as aerobics, jazzercise, yoga, pilates, and weight training. Exterior accessible storage also is available to house outdoor equipment such as volleyballs and bikes. Nutrition plays a large part in the "wellness" concept and is encouraged through a teaching kitchen/coffee shop that provides a place for residents to learn, cook, and eat healthy. A nursing suite includes an exam room, office, and workroom. To embrace the development of the "Spirit," a chapel with a nearby fountain takes full advantage of the tree-covered vistas available on campus.

The exterior of the building is a combination of shake siding and regional stone to continue the rustic feel of the east campus. The addition of two residential cottages, the relocation of the existing maintenance facility, and the addition of the new landscaping, parking, and trails also were part of the overall project.

At a glance

17,500 SF

Strengthening Families


Group Meeting Rooms

A Sensory Room

Art Therapy Studio

Fitness Area


Master Planning

Preliminary Engineering for Special Use Permit from the Planning Board and City Council

"I truly enjoy coming to work every day because I know that this facility is going to be so important to many young girls for years to come. It really changes the meaning of our job."